ZZN 6 EdukativnaRadionica

Projekt je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.
U organizaciji Općine Lećevica u suradnji s Udrugom za civilno društvo i kvalitetu življenja SRMA iz Sinja, koja kontinuirano pruža primarnu pravnu pomoć građanima putem telefona, e-maila, Facebooka i osobnim dolaskom u ured udruge, a za osobe s invaliditetom dogovaraju se termini u prostoru koji ima pristup za OSI dana 27. listopada 2023. godine održana je šesta po redu edukativna radionica na temu 'Besplatno pravno savjetovanje građanima - pružanje primarne pravne pomoći sukladno Zakonu o pravnoj pomoći' u sklopu EU projekta 'Zajedno za nas' - Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija /područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb (UP.02.2.2.15.0086) s partnerima Općinom Muć i Općinom Klis.

Projekt je sufinanciran bespovratnim sredstvima iz Europskog socijalnog fonda (85%) te Hrvatskog državnog proračuna (15%) u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. godine, ukupne vrijednosti 1.774.676,40 kn / 235.540,04 eura.

Primarna pravna pomoć je pružanje opće pravne informacije, pravno savjetovanje, sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama, zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima i pravna pomoć u izvansudskom mirnom rješenju spora.

Cilj terenskih pravnih savjetovanja je povećanje dostupnosti usluga na terenu, odnosno prostorna rasprostranjenost usluge, povećanje transparentnosti usluga i promocija usluge u manje naseljenim mjestima.

Uvodnu riječ iznijela je Danira Kujundžić, voditeljica odnosa sa javnošću na projektu 'Zajedno za nas', ujedno i pročelnica Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove Općine Lećevica.

Predavačica ispred Udruge SRMA na radionici je Marija Pupić -Vurilj, diplomirana pravnica, voditeljica pravnog savjetovališta Sinj koje je registrirana pri Ministarstvu pravosuđa i uprave za pružanje primarne pravne pomoći sukladno Zakonu o pravnoj pomoći. Usluga pravnog savjetovanja je besplatna za korisnike i pruža se u okviru projekta 'Besplatna primarna pravna pomoć u Sinju, Cetinskoj krajini i Splitsko-dalmatinskoj županiji' financirano sredstvima Ministarstva pravosuđa i uprave u razdoblju od siječnja 2023. do prosinca 2025. godine.

Na radionici su u ime udruge SRMA prisustvovale tajnica Dijana Filipović Grčić i Marija Marković, upravni asistent, izvoditeljica projekta.

Edukativna radionica organizirana je tako da je Marija Pupić - Vurilj kratko prezentirala značenje terenskog savjetovanja, te je odgovarala na svaki pojedinačni upit prisutnih na radionici.

S obzirom na sve veći broj starijeg stanovništva u Republici Hrvatskoj i na činjenicu da su starije osobe prepoznate kao ranjiva skupina, na predavanju utvrđena je potreba kontinuiranog rada na tome da osobe starije životne dobi dobiju adekvatnu zaštitu, skrb, informaciju i pažnju.

Upravo iz tog razloga u sklopu ovog projekta osmišljena je ova radionica na ovu temu kako bi u direktnom kontaktu s korisnicima i stručnjacima zajedno pronašli načine za što kvalitetnije informiranje naših krajnjih korisnik o njihovim pravima, s ciljem doprinosa rastu broja informiranih i zadovoljnih korisnika, te zaštita njihovih prava.

Edukativna radionica je održana u organizaciji voditeljice odnosa s javnošću Danire Kujundžić ujedno i pročelnice Upravnog odjela za opće i pravne poslove, te EU fondove Općine Lećevica, voditeljice projekta Line Vuletić, koordinatorice projekta Ane Gujić.

U cilju socijalnog uključivanja te poboljšanja kvalitete života svojih stanovnika Općina Lećevica provodi niz EU projekta iz socijalne sfere. Kroz projekte se organiziraju razne edukativne i kreativne radionice koje osim stjecanja novih znanja i vještina pružaju ono najvažnije, a to je socijalni kontakt.

Danira Kujundžić se zahvalila izlagačima na predavanju i korisnim informacijama, gostima na odazivu te projektnom timu na organizaciji predavanja.

 

EU ESF logo

Izvor: dalmatinskiportal.hr