Naslovna942x276

Slika 01


U organizaciji Općine Lećevica u sklopu EU projekta „Zajedno za nas“ - Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija /područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb (UP.02.2.2.15.0086) dana 08.veljače 2023. godine u Radošiću, Općina Lecevica održana je treća po redu edukativna radionica na temu „Izmjene i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju“

Prezentaciju navedenih izmjena o tome što sve obuhvaća i donosi cjelovita mirovinska reforma koja je započela s početkom siječnja ove godine održao je predstojnik područnog ureda Hrvatskog mirovinskog osiguranja Split gosp. Željko Ljubičić.

U izlaganju je istakao tri ključne promjene: povećanje osobne mirovine, omogućavanje korištenja dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu te povećanje najniže mirovine za 3%.

Pobliže je pojasnio pitanje vezano za obiteljske mirovine koje su povećane za 10% te da je njihova isplata počinje u veljači 2023.godine za siječanj 2023.g.Nadalje je istakao važnu izmjenu u modelu obiteljske mirovine što će osiguranici imati pravo birati samo obiteljsku mirovinu, koja će za jednog člana obitelji iznositi 77 posto mirovine pokojnog partnera ili partnerice, umjesto dosadašnjih 70 posto ili nastavak primanja vlastite mirovine i još 27 posto obiteljske.

 

Slika 02


Nadalje je izmjenama omogućen rast najnižih mirovina za tri posto od 1. siječnja ove godine za svaku godinu mirovinskog staža određuje u visini 103% aktualne vrijednosti mirovine na dan određivanja mirovine.

Od ostalih usvojenih izmjena i dopuna ZOMO-a istakao istaknuti izuzimanje od ovrhe djece preminulih osiguranika kojima je obiteljska mirovina jedini prihod, te prekid statusa osiguranika obrtnicima i svima koji obavljaju samostalnu djelatnost, a u mirovanju su na osobni zahtjev.

Nakon prezentacije ključnih informacijama na raspravi su sudjelovali predstavnici Općine Lećevica, stanovnici Općine Lećevica, neki od pružatelja usluga u Eu projektu „Zajedno za nas“ i krajnji korisnici koji su dobili važne informacije vezano za njihova prava iz domene mirovinskog osiguranja.

 

Slika 03       Slika 04

 

Projekt „Zajedno za nas“ je sufinanciran u 100%-tnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. godine, ukupne vrijednosti projekta 1.774.676,40 kn.

 

EU ESF logo

 

izbori lokalni 2021 logo za web

 

 

Imovina Logo

 

Ra Lasta LOGO 760x646 1