Zbog posljedica aktualne krize i nepredvidljivosti iste sve je više poduzetnika čiji je kontinuitet proizvodnje ugrožen. Kako bi se smanjio nepovoljan utjecaj krize na poslovanje poduzetnika u ruralnom sektoru, Ministarstvo poljoprivrede hrvatskim poljoprivrednicima nudi mogućnost razmatranja financiranja potreba za obrtnim sredstvima putem dostupnih kredita i uz jamstvene sheme uz državne potpore.

Hrvatskim poljoprivrednicima su u tekućem programskom razdoblju uz bespovratne potpore i investicijske zajmove iz Programa ruralnog razvoja na raspolaganju i zajmovi i jamstva za obrtna sredstva koji se planiraju putem HBOR-a i HAMAG-BICOR-a od pojave COVID-a, uz nove linije HBOR-A zbog utjecaja ruske agresije na Ukrajinu. Dostupni zajmovi i jamstva za hrvatske poljoprivrednike imaju poček do 1 godine s rokom plaćanja pet godina i uz kamatnu stopu 0,5%, a u svrhu financiranja povećanih troškova energije, nabave repromaterijala, stočne hrane, osiguranja likvidnosti i kontinuiranog rada uslijed poremećaja kojima su poljoprivrednici i prerađivači izloženi.

Pozivamo poduzetnike, čiji je kontinuitet proizvodnje ugrožen nepredvidivim i dalekosežnim utjecajem kriza, da razmotre mogućnost financiranja potreba za obrtnim sredstvima (nabava repromaterijala za sjetvu, hrane za stoku, osiguranje likvidnosti uslijed visokog rasta troškova energenata i dr.) putem dostupnih kredita i uz jamstvene sheme uz državne potpore.

Više informacija o dostupnim programima možete pronaći u priloženom dokumentu.